SBC rapport: Oron växer bland landets bostadsrättsägare

Artikel 12 mars 2024

SBC släppte Sveriges Bostadsrättsrapport i fredags med titeln ”Oron växer bland landets bostadsrättsägare”. Rapporten visar, som titeln antyder, att bostadsrättsägare blir allt mer oroade över ökande kostnader. Bland de främsta anledningarna till detta är höga räntor och höga elpriser. Stefan Johansson, affärsutvecklare på Home Solutions, kastar ljus över situationen:

Stefan Johansson, affärsutvecklare på Home Solutions

”Under många år har räntorna varit väldigt låga. Det innebar att bostadsrättsföreningar kunde få billiga lån från banken för att investera i föreningen. Idag är räntorna mycket högre, vilket gör det dyrare att få lån. Samtidigt pressar befintliga lån hårdare på föreningens ekonomi.

Samtidigt har priserna på el, vatten och värme börjat stiga betydligt. Detta har lett till att många bostadsrättsföreningar har varit tvungna att höja avgifterna.

Genom att amortera lån så mycket som möjligt blir en bostadsrättsförening mer motståndskraftig mot sådana ekonomiska svårigheter. Men även genom att investera i ny teknik kan kostnaderna i slutändan minskas. Det finns många ekonomiskt smarta lösningar med en återbetalningstid på bara ett eller två år.

Det är utmanande att investera i sådana lösningar när räntorna är höga, vilket är varför Home Solutions har gjort sina lösningar tillgängliga som en tjänst för föreningar som inte har råd med nya lån. Då betalar du bara en fast månadsavgift, liknande en prenumeration, för exempelvis IMD El, IMD Vatten eller Laddboxar.”

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta oss för en gratis konsultation med en av våra experter.