Problemet med värmestyrning i flerbostadshus och hur energieffektivisering löser det
Artikel 18 december 2024
I ett äldre lägenhetshus i utkanten av staden bor Karin. Hennes lägenhet är charmig, med stora fönster och högt i tak. Men så fort höstvindarna börjar vina känns det som att värmen blåser rakt igenom väggarna. Karin drar på sig extra filtar och klagar till bostadsrättsföreningens styrelse över de kalla nätterna. Några kvarter bort bor Johan i ett nybyggt hus med modern isolering och stora, soliga fönster. På vintern kan hans lägenhet bli nästan outhärdligt varm när solen ligger på – trots att det är minusgrader ute. Även om Johan kan justera sina radiatorer och stänga av dom helt, förblir temperaturen i ledningarna i fastighetens värmesystem onödigt hög, vilket leder till ökade energikostnader som hade kunnat undvikas.
Styrelsen i båda bostadsrättsföreningarna är trött. Telefonen ringer ständigt med klagomål från boende om kyla eller värme. De skickar ofta fastighetsskötaren för att justera värmesystemet, men problemen kvarstår. Fastighetsskötaren vrider på reglage och gör sitt bästa, men med ett system som styrs enbart av en utomhussensor är problemen svårlösta. Samtidigt tickar timmarna för varje försök, vilket kostar föreningen både tid och pengar.
En lösning som sparar tid, pengar och energi
Nyckeln till att lösa problemen för både Karin, Johan och styrelsen ligger i modern energieffektivisering. Genom att installera inomhussensorer i lägenheterna eller strategiska delar av fastigheten kan temperaturerna mätas i realtid. Dessa sensorer kopplas till en digital plattform som ger fastighetsägare och styrelser en tydlig överblick. Detta gör det möjligt för värmesystemet att justera sig kontinuerligt efter den faktiska inomhustemperaturen, istället för att enbart följa en stelbent värmekurva baserad på utomhustemperaturen.
Energieffektivisering genom denna teknik innebär att husets energianvändning optimeras. På kalla men soliga dagar kan systemet hålla tillbaka värmen, medan det vid blåsiga förhållanden kan öka uppvärmningen för att säkerställa komfort. Detta resulterar i upp till 20 % lägre energiförbrukning och en mer stabil inomhustemperatur, vilket är en stor vinst för både boende och styrelse.
Varför energieffektivisering är framtiden
Att satsa på energieffektivisering är inte bara en fråga om att spara pengar – det handlar också om att skapa hållbara och bekväma bostäder för framtiden. Med hjälp av realtidsdata och smart styrning kan du som styrelse förbättra både fastighetens ekonomi och de boendes vardag. Vill du veta mer om hur energieffektivisering kan hjälpa din bostadsrättsförening? Läs mer om våra lösningar här: energieffektivisering.